Het woord positief in positieve psychologie gaat niét over positief denken of over HappyHappyJoyJoy.

Wat is dat eigenlijk voor iets, die positieve psychologie?

De positieve psychologie is een deelgebied van de psychologie en gebruikt dezelfde wetenschappelijke methodes. Het gaat dus niet over een geloof of een keuze, het is  een vakgebied dat simpelweg andere onderwerpen bestudeert en andere vragen stelt.

Zoals wat werkt? in plaats van “wat is het probleem?"

En belangrijk: de positieve psychologie bestaat naast de klinische psychologie maar vervangt die niet. De positieve psychologie is het veld van wetenschappelijk onderzoek naar de mens op zijn best en het goede leven. Het centrale idee is dat we veel kunnen leren van positieve ervaringen, van kracht en succes en van inspirerende mensen en groepen.

Positieve psychologie is de wetenschappelijke studie van optimaal menselijk functioneren, die probeert om die factoren te ontdekken en te vergroten waardoor mensen en gemeenschappen floreren
— Prof. Dr. Martin Seligman, grondlegger

Daar waar de klassieke psychologie zich vooral richt op het verminderen van moeilijkheden richt de positieve psychologie zich vooral op het vergroten van mogelijkheden. Niet enkel op het oplossen van problemen, maar vooral op onderzoeken van wat het leven de moeite waard maakt, wat mensen veerkrachtig maakt, wat ervoor zorgt dat je goed leeft - ook als dat leven niet altijd positief is of voelt.

Maar waarom zit dat verwarrende woord positief dan in de naam?

Kijk. dit is een schaal van psychisch welbevinden: van -10 tot +10. De klinische psychologie en de psychiatrie houden zich bezig met alles onder de 0: de linkerkant van de schaal, daar waar je angst, depressie, trauma, gedragsstoornissen ... zou kunnen plaatsen. Deze psychische problematieken hebben behandeling nodig om van pakweg -3 naar 0 te komen.

De positieve psychologie bestudeert die fenomenen in een mensenleven boven de 0, de positieve getallen op deze schaal. Welbevinden, veerkracht, plezier, verbondenheid, liefde, talent, creativiteit... alles wat het leven de moeite waard maakt. Positieve psychologie is dus niet bezig met een transformatie van bijvoorbeeld -5 naar 0,  maar wel met hoe we van een 5 een 8 kunnen maken. Of een 7,5 misschien: ook al mooi!

En dat biedt perspectief voor de grote meerderheid van de mensen die geen mentale problemen heeft en vrij is van psychisch lijden (op dit moment is dat in België 90% van de bevolking) en daarnaast ook voor alle mensenfluisteraars.

De eerste groep krijgt namelijk eindelijk een wetenschappelijk onderbouwd antwoord op cruciale vragen zoals ‘wat helpt om goed te leven?’ of ‘hoe maak ik verschil voor anderen?’ en ondersteuning om hun volledige potentieel te benutten.

En de tweede groep, de mensenfluisteraars, wordt uitgenodigd om te zoeken naar kracht: naar sterke punten, veerkracht en de positieve uitzondering. En dat is heel anders dan eenzijdige aandacht voor moeilijkheden en het daarbij horende risico op demotivatie, helpers burn-out, empathische stress en cynisme.

Bovendien hebben we daarmee invloed op het psychisch welbevinden van de hele bevolking: door de curve te verschuiven… lees verder

Droom het.

Wat als positieve psychologie krachtiger verspreid raakt en vaker ingezet wordt? Dan…

  • Wees de zot die durft genieten.

    Elizabeth Gilbert

  • Maak van elke dag een meesterwerk.

  • Als je weet waarom, kan je elke hoe aan.

    Nietzsche

  • Als je in beweging komt, ontstaat de weg vanzelf.

  • Degene die zegt dat het niet kan, moet wie het doet niet voor de voeten lopen.

    Chinees gezegde

  • Word een supporter. Critici zijn er al genoeg.

  • Luisteren is lucht zijn voor de ander, zodat hij ademen kan.

    Raho Rahiti

  • Je hebt twee levens. Het tweede begint op het moment dat je beseft dat je er maar één hebt.

  • De wereld is een magische plek voor wie het wil zien.

    Roald Dahl